hamam izvor tople vode

Hamam - izvor tople vode

Iako tradicionalno potiče iz Turske, odakle i potiče naziv – hamam (tursko kupatilo), orijentalni rituali kupanja u ovom kupatilu preneli su se i na ostale delove sveta. Izraz hamam potiče od arapske reči hamma što znači izvor tople vode. Prvobitno, tursko kupatilo je bilo namenjeno samo muškarcima, ali su vremenom i žene počele da ga koriste. Danas, turska kupatila se mogu naći u spa i wellness centrima, ali i u velikom broju privatnih kuća.

Tursko kupatilo (hamam) je prostor za fizčko i mentalno pročišćavanje

Tradicionalno tursko kupatilo ima tri sobe. Prva soba je soba za opuštanje, sa temperaturom od oko 20 stepeni. To je soba koja omogućava da prilagodite organizam temperaturi kojoj se izlažete na ulazu i na izlazu. Druga soba je topla soba, sa temperaturom od oko 30 stepeni. Ovaj deo turskog kupatila je pogodan za ljude koji ne podnose visoke temperature ali žele da se opuste u turskom kupatilu. Treća soba je topla soba. U ovoj sobi temperatura može dostići i do 50 stepeni. Zbog izuzetno visoke temperature, u ovom delu turskog kupatila se ne preporučuje boravak duži od 20 minuta. To vreme je dovoljno da se mišići opuste, pore prošire i telo i organizam pripremili za fizčko i mentalno pročišćavnje.

Korišćenje turskog kupatila budi čula

Visoka temperatura i para u turskom kupatilu doprinosi buđenju svih čula:

  • Miris: Aroma prirodnih esencija i sapuna se širi hamamom i meša sa vodenom parom koja utiče na jačanje čula mirisa.
  • Sluh: Zvuk vode, fontane i kapljice koje padaju sa plafona, stvaraju prijatnu muziku za uho.
  • Vid: U zavisnosti od individualnog dizajna koji krasi privatno tursko kupatilo ili arhitekturskih dostignuća tradicionalnog turskog kupatila, možete uživati u pogledu na plafone sa svodovima, stubovima, mozaiku i mermeru.
  • Dodir: Prepustite se iskustvu i ako ste u mogućnosti priuštite sebi masažu kako biste osetili opuštanje čitavog tela.
  • Ukus: Hidrirajte telo nakon iskustva sa ukusnim čajem od jabuka.
tursko kupatilo budi čula
No Internet Connection