finska sauna

Sauna potiče iz Finske

Da li ste znali da je reč sauna zapravo finskog porekla i u bukvalnom prevodu označava jamu u snegu. Postoje verovanja da su prve saune nastale sa ciljem zaštite od zime, tako što su najpre bile iskopane jame a zatim su kamin opremljen kamenjem ložili i tako zagrevali prostor za u kome se živelo. Kako je vreme odmicalo, saune su se razvile i uključivale metalnu peć i dimnjak. Prva električna peć za saunu predstavljena je 1938. godine a danas postoji nekoliko načina zagrevanja sauna: električne sauna peći i sauna peći na drva.

U Finskoj postoji jedna sauna po domaćinstvu

Rasprostranjenost izreke da „Dom bez saune nije dom“ postala je obeležje Finske gde je rasprostranjenost sauna tolika da je krajem prošle godine zabeleženo više od 2 miliona sauna. Imajući u vidu da Finska ima oko 5,5 miliona stanovnika, to bi značilo da svako sauna u kući nije nepoznanica. Ipak, procenjuje se da je broj sauna mnogo veći.

Sauna je apoteka siromaha

Blagodeti saune poznate su od davnina jer korišćenje saune može pomoći lečenju od gripa do artritisa i bolova u leđima. Visoka temperatura u sauni doprinosi ublažavanju bolova u zglobovima i pozitivno deluje na organizam. Prilikom korišćenja saune važno je ostati hidriran i saunu koristiti u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem. Sauna u kući pomaže i doprinosi ne samo korišćenju čari privatnog spa centra, već i eliminisanju stresa iz svakodnevnog života.

Image
gubljenje kilograma u sauni

Korišćenje saune pomaže u sagorevanju kalorija

Prilikom posete sauni, telo je izloženo visokoj temperaturi i počinjete da se znojite kako bi došlo do hlađenja. Normalno je da ovaj proces podrazumeva određeni napor za koji doprinosi sagorevanju kalorija. Gubitak kalorija prilikom korišćenja sauna se vrši preko znojenja, zbog čega u proseku, telo sagoreva oko 150 kalorija tokom tri seanse korišćenja saune.

No Internet Connection