Istorija sauna

Prve saune datiraju još iz 12. veka a verovanje u njihovu isceliteljsku moć i dobrobit za zdravlje isticalo je da je sauna apoteka siromašnog čoveka. Tradicija saune posebno je zastupljena u Finskoj u kojoj postoji preko dva miliona sauna. Ipak, pored poznate finske saune, tokom vremena razvijale su se i postale jednako popularne infra saune i bio saune.

Suva finska sauna

Suva finska sauna je najpopularnija vrsta saune na svetu. Finska sauna je u celosti izrađena od drveta, gde je temperatura između 85 - 110ºC i prosečna vlažnost vazduha između 10-30%. U finskoj sauni najčešće se koriste električne sauna peći koje omogućavaju laku kontrolu nad temperaturom u sauni i odabir željene temperature.

Što je finska sauna modernija i bolje izolovana, to će trošiti manje energije. Ove saune su veoma popularne jer imaju reputaciju da pomažu u opuštanju, oslobađanju od stresa i brojnim blagodetima koji doprinose poboljšanju zdravstvenog stanja.

Infra saune

 Infracrvene saune su postale sve popularnije poslednjih godina. Ove saune koriste jedinstveni metod da zagreju telo i kod njih je specifično to što vrlo malo greju samu prostoriju. Snažna infracrvena svetla koriste se za posebno zagrevanje tela, pružajući iste efekte kao i u tradicionalnoj parnoj sauni. Zanimljivo je da infracrvena sauna neće proizvoditi temperature koje su gotovo iste kao i druge vrste sauna.

Zbog činjenice da toplina cilja telo korisnika saune, tako da je opuštanje i efekat isti kao kod tradicionalne saune. Za infracrvene saune karakteristična je drugačija atmosfera i drugačiji osećaj i doživljaj.

Bio sauna

Bio sauna predstavlja modernu alternativu tradicionalne saune i osmišljena je tako da svoje efekte pruži onima koji su osetljivi na visoke temperature. Za bio saune karakteristično je da je temperatura između 55 - 75oC a prosečna vlažnost vazduha između 20-40%. Prostorija se greje uz pomoć specijalnih električnih peći ili peći na drva, na kojojima se nalazi vulkansko kamenje. U bio saunama se često postavljaju i tapidarijumi koji u sebi imaju ugrađene grejne elemente.

U bio sauni postoji ravnoteža toplote i vlažnosti vazduha kako bi sam boravak u sauni bio prijatno iskustvo. Posebno se preporučuje osobama koje pate od niskog krvnog pritiska, proširenih vena i problema sa kapilarima. Ove saune nisu pogodne za osobe koje pate od bolesti srca i bubrega.

No Internet Connection