U antička vremena, tepidarijum je bio deo kulture rimskog kupatila. Danas se koristi kao blagi oblik saune koji komparativno opterećuje kardiovaskularni sistem. Unutar tepidarijuma, zračenje toplote je mnogo prijatnije i opuštajuće u poređenju sa saunom. Temperatura i nivo vlažnosti nisu veoma visoki, održavaju se na niskim ili srednjim nivoima, malo iznad temperature ljudskog tela, koja se kreću između 37 i 39 C°.

Image

Tepidarijumi pružaju jedinstveno iskustvo vrhunskog opuštanja jer svaki tepidarijum podrazumeva postojanje ličnog prostora koji omogućava potpuno opuštanje i uživanje. Ležaljke tepidarijuma su dizajnirane tako da postepeno greju telo pre nego što udjete u saunu ili parno kupatilo. Podovi i zidovi napravljeni su od specifičnih materijala poput kamena ili keramičkih pločica koji dobro provode toplotu.

Da li ste znali?

Idealna dužina seanse u tepidarijumu je od 30 do 50 minuta kako bi se njegovi pozitivni efekti u potpunosti pokazali. Za dugoročne efekte savetuje se poseta tepidarijuma 2 ili 3 puta nedeljno.

Tepidarijum služi za opuštanje uma i tela

U tepidarijumu nema previsoke temperature i nema pare, kao što je to u sauni ili parnom kupatilu. Tepidarijum je mesto za opuštanje koju karakteriše blaga temperatura i ležaljke sa grejačima. Tepidarijuma se može koristiti za opuštanje i meditaciju, a u kombinaciji sa masažom pruža potpuni ugođaj i beg od svakodnevnog stresa.

Prednosti korišćenja tepidarijuma

Glavna korist od posete tepidarijumu je opšti osećaj blagostanja koji on pruža uz umirujuće dejstvo na telo, um i dušu. Pomaže mišićima da se opuste, a um da se odmori. Takođe, upotreba tepidarijuma pomaže u otklanjanju svakodnevnog stresa, jačanju imuniteta i oporavku tela nakon bolesti. U spa centrima, korišćenje tepidarijuma se preporučuje kao prvi korak pre ulaska u saunu.

No Internet Connection