ruska sauna izrada po meri

Šta je ruska sauna?

Ruska banja ili ruska sauna ima posebnu prostoriju u kojoj se stvara velika količina tople pare uz pomoć vode i toplog vazduha. Tradicionalna ruska sauna greje se uz pomoć peći na drva, dok se u savremenim uslovima sve češće koriste moderne sauna peći koje rade na struju. Unutar ruske saune, koja je najčešće izgrađena od drveta, uz zidove se nalaze široke drvene klupe koje, ako posmatrate iz daljine, liče na stepenice. Na klupama u sauni možete sedeti ili ležati, a što je klupa ruske saune pozicionirana na višem nivou, to je vazduh topliji.

Da li ste znali?

Suština korišćenja ruske saune jeste da se telo dobro zagreje, a zatim da se sauna napusti i uroni u bazen sa hladnom vodom. U Sibiru je popularno da kada izađete iz ruske saune skačete u sneg.

Tradicija ruske saune

U ruskoj banji se koriste posebne metlice za kupanje (rus. ве́ник). Ove metlice napravljene su od velikog broja grančica hrasta ili breze koje se uranjaju u hladnu vodu, a zatim se tako natopljene prskaju po celom telu. Postoji posebna osoba koja je odgovorna za to (rus. ба́нщик). Ipak, kada rusku saunu posećuje više prijatelja, tada se oni međusobno prskaju ovim metlicama.

Image

Ruska sauna održava prijateljstvo

Rusi smatraju da atmosfera u sauni zbližava ljude, omogućava im da komuniciraju i tu komunikaciju intenziviraju. Rusi ne provode sve vreme u sauni, (parnoj sobi), već za vreme odmora izlaze u drugu prostoriju koja se zove predbanik (soba pre saune). Obično u toj sobi postoji veliki dugački sto i nekoliko klupa. U predbaniku se ljudi odmaraju od visoke temperature u sauni i opuštaju se, piju aromatični čaj ili biljni čaj, razgovaraju o životu i međusobno dele svoje ideje ili uverenja.

No Internet Connection