Preduzimanje preventivnih mera u cilju jačanja imuniteta i zdravlja uvek je poželjno, posebno u vreme kada smo virusima izloženi više nego ikada. Jačanje imunog sistema može Vam pomoći da pripremite svoje telo za borbu protiv bolesti. Ali, često se postavlja pitanje čemu zapravo služi imuni sistem i koje korake možete preduzeti kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Šta radi imuni sistem?

Imuni sistem ima za cilj da otkriva i uništava strane napadače u telu, poput bakterija i virusa. Nekoliko faktora poput spavanja, ishrane, stresa i higijene može uticati na performanse imunološkog sistema, a bilo kakve promene u tim ponašanjima mogu smanjiti imunološku funkciju. Naša tela imaju dva imunološka podsistema: urođeni, koji se bore protiv štetnih materija koje ulaze u organizam, i adaptivni, koji se bori protiv određenih mikroba sa kojima je telo ranije došlo u kontakt.

sauna jaca imuni sistem

Kako prirodno poboljšati svoj imuni sistem?

Korišćenje saune i parnog kupatila može imati brojne zdravstvene prednosti koje pomažu da prirodno poboljšate vaš imuni sistem, uključujući:

  • Povećanje proizvodnje belih krvnih ćelija: Toplina generisana saunom podstiče energiju na ćelijskom nivou što zauzvrat povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca u telu. Ove ćelije formiraju prvu liniju odbrane vašeg imunološkog sistema. Kada štetna supstanca uđe u vaše telo, bela krvna zrnca ga otkriju i kontrolišu odgovor imunološkog sistema.
  • Izlaganje tela visokim temperaturama u sauni i parnom kupatilu daje tim ćelijama sposobnost da uništavaju ćelije zaražene virusom.
  • Detoksikacija organizma: Kada se telo ne znoji dovoljno, zadržavaju se potencijalno štetni toksini, hemikalije i nečistoće koje bi trebalo da se iz organizma izbace prirodnim putem (znojenjem). Tipična seansa u sauni ili parnom kupatilu u trajanju od 20 minuta, omogućava detoksikaciju tela izbacivanjem štetnih materija.
  • Smanjenje stresa: S obzirom da visoki nivo stresa često rezultira oslabljenim imunološkim sistemom i, kao rezultat, bolešću, smanjenje nivoa stresa je od presudnog značaja za održavanje zdravog tela. Redovna upotreba saune i parnog kupatila uravnotežuje nivo kortizola i opušta telo i um. Ovo omogućava Vašem imunom sistemu da efikasno deluje.
  • Poboljšanje cirkulacije krvi: Duboko prodirajuća toplota saune i parnog kupatila pospešuje cirkulaciju krvi u celom telu, pružajući organizmu bolji protok vazduha i cirkulaciju krvi što omogućava jačanje imunog sistema.
korona virus i sauna

Sauna i parno kupatilo u borbi protiv korone

Iako neki mogu reći da će toplota ubiti korona virus (COVID), potrebno je vreme da virus reaguje na vrućinu, a u takvom zatvorenom prostoru stručnjaci veruju da su ljudi izloženiji mogućnosti zaraze. Ipak, ako se odlučite na realizaciju projekta izrada sauna po meri, ove mogućnosti će biti značajnije smanjene, gotovo nemoguće, a Vi ćete uživati u čarima wellness centra u sopstvenom domu.

No Internet Connection