Izrada saune po meri

Kada razmišljate da realizujete projekat izgradnja saune, razmišljate o stvaranju prostora u kome ćete uživati i opuštati se. Sauna je prostorija koja je u potpunosti obložena drvenom oblogom, koja uz pomoć peći zagreva temperaturu od 80 do 110oC. Tako visoka temperatura stvara vruće okruženje čiji je osnovni cilj da boravak u sauni doprinese opuštanju i smanjenju napetosti u mišićima.

Izgradnja saune može biti pravo uživanje ako realizaciju takvog projekta prepustite profesionalcima. Iako se stilovi i veličine saune razlikuju, osnovni principi projekta „izgradnja saune“ su isti. Sauna može biti izrađena u oformljenom ili poluoformljenom prostoru, a u zavisnosti od želja može poprimiti oblike različitih dizajna.

Šta treba znati o izgradnji saune?

Izgradnja saune predstavlja posebno važan projekat koji zahteva razmatranje nekoliko ključnih pitanja. Pre nego što pokrenete ideju izgradnje saune potrebno je da imate u vidu sledeće:

  • Veličina saune;
  • Odabir drveta za saunu;
  • Pozicioniranje i broj klupa za sedenje/ležanje u sauni;
  • Izvor napajanja – dovod struje za osvetljenje i rad peći;

Bez obzira da li planirate da izgradite saunu u svom domu (privatna sauna) ili saunu za potrebe javnog objekta, potrebno je napraviti dobar plan i jasno izložiti želje.

Visina saune – da uvek u sauni bude toplo

Kada odaberete dimenziju koja će biti optimalna i usklađena sa zahtevima, razmotrite i visinu saune. Opšte je poznato da toplota ide u visinu zbog čega je izgradnja saune skladnih dimenzija posebno važna. Toplota raste i tu nema iznenađenja. Idealna visina saune bi trebalo da bude između 195cm i 210cm jer samo pozicioniranje klupa treba da bude takvo da kada sednete na nju osetite svu toplinu svoje saune i prepustite se uživanju.

Prilikom određivanja dimenzija razmislite još i o izvoru napajanja – dovod struje, je neophodan kako bi sauna peć i osvetljenje moglo neometano da radi, dok je ventilacija neophodna kako bi se obezbedio adekvatan protok vazduha u sauni.

Ako su ispunjeni svi ovi uslovi, možete razmišljati i na koji način prilagoditi dizajn enterijera saune.

Izgradnja sauna – odabir kvalitetnog drveta

Prilikom izgradnje saune potrebno je voditi računa o odabiru drveta kojim će sauna biti obložena. Svesni smo da samo najviši nivo posvećenosti kvalitetu izgradnje saune postaje deo Vašeg doma ili poslovnog prostora a detalji su  ono što čini da sauna postane prilagođena zahtevu investitora. Prilikom izgradnje saune potrebno je koristiti najbolje materijale, procese dizajna i proizvodnje. Izgradnja saune zahteva korišćenje isključivo drvo iz severnih krajeva Evrope i Kanade, Rusije, kao i drvo iz oblasti Južne Afrike.

 

Finska omorika – drvo za saunu

finska omorikaAko birate da sauna bude obložena drvetom finska omorika, suočićete se sa čvrstom i otpornim drvetom koji je prošaran čvorovima i daje veoma lep estetski doživljaj uz efikasnost prilikom korišćenja. Upravo zbog svog specifičnog izgleda, finska omorika sa malo smole i prošaranih čvorova posebno traženo drvo za potrebe izgradnje saune.

 

 

 

Aspen – drvo za saunuaspen

Aspen je drvo koje poseduje jako dobro antialergijsko svojstvo, odlično se ponaša pri izloženosti visokim temperaturama i u prostorima sa puno vlage. Saune od aspena su saune bez čvorova i smole, lako se održava i zadržava svoju boju dugi niz godina. Karakteriše se svetlo žutom do belom bojom i jakom strukturom.

 

Abachi – drvo za saunu

abachiAbachi drvo za saunu je lagano i vazdušasto a zbog svog porekla iz Južne Afrike poseduje veoma dobru izolacionu sposonost. Ovo drvo se koristi kada želite da postignete ekskluzivni dizajn saune ali i da zadovoljite visoke kriterijume i očekivanja korisnika saune. Ovo drvo se ne zagreva, ostaje normalne temperature, može da se sedi i leži na njemu jer nema smolu, a takođe nema ni čvorove što doprinosi vizuelnom i korisnom efektu.

 

 

 

Sauna peći – obaveza svake saune

Za naše prostore najčešći oblik napajanja sauna peći jeste putem električne energije ili infra grejača. Sauna peći su kompaktne i lake za korišćenje a aroma mirisa za saunu dodatno doprinosi efektima njenog korišćenja.sauna pec

Čak 90% sauna peći ima napajanje na električnu energiju i iziskuje veoma mali trošak u potrošnji. Ove sauna peći su kompaktne i lake za korišćenje.

Sa druge strane, infra saune pružaju pun spektar frekvencija svetlosti: blizu, srednja i daleka dužina infracrvenog talasa. Ceo infracrveni spektar kompatibilan je sa ćelijskim procesima i kao takva, ova svetla ne proizvode elektromagnetno polje.

Imajte u vidu da sauna peć uvek treba biti postaviti pored vrata. Što se tiče komandi, u zavisnosti od želje investitora i korisnika saune možete izabrati sauna peć sa komandom na sebi ili sauna peć sa eksternom kontrolom koja može biti manuelna ili digitalna.

No Internet Connection